Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Metál zenei hírek

Sick Society

Mindennapi hülyeségek, életképek, amikről nem beszélünk, pedig minden nap látjuk, legyen az vicces, vagy éppen szomorú...

Riposzt

Ez történt a mai napon


Ennyien vagytok itt!

Az éppen pornót nézők világszerte

Olvasnivaló

http://tomikahajon.freeblog.hu/

A családfa kutat ás

sick_society 2011.02.25. 15:47

 Imádom a régiségeket. A régi tárgyakat, házakat, történeteket. Öreg könyvek, megsárgult lapjain az évszámokat, kézzel írt bejegyzéseket, neveket és szeretek eljátszani a gondolattal, hogy az a kéz, mely talán septében ezeket a feljegyzéseket ejtette a lapszéleken, tán a következő percben már kardot vagy puskát ragadva közdött mondjuk a világháborúk valamelyik lövészárkában. Vagy csak egy mosónő volt aki száz évvel ezelőtt ugyanúgy ment végig a körúton kezében a mosott ruhákkal, mint én ugyanazon a körúton száz évvel később, mikor egyetemi órára siettem.  Na jó, bevallom ez kicsit elrugaszkodottra sikerült (valójában sohasem SIETTEM órákra...)

Lényeg, hogy szeretem a történelmet és ezzel valószínúleg nem vagyok egyedül. Kiskoromban sokat kérdezgettem a családról, dédapáimról, akiket nem ismerhettem és nagyszüleim mindig készségesen válaszolgattak, illetve meséltek nagymúltú családunkról. Nagyapám anno éveket töltött el a levéltárban és egészen a XVI. század elejéig visszavezette a családfánkat ami nem kis teljesítmény. Külön tudomány a családfakutatás, születési anyakönyvi kivonatok, halálozási bizonyítványok, keresztlevelek ezreit kell átnyálaznia a kutatónak és sokszor bizony azzal kell szembesülnie, hogy az utolsó láncszem  megsemmisült, vagy egyszerűen csak eltűnt a mikrofilmek vagy kutyabőrök közül. 

Szerencsére a tudomány fejlődik, lassan mindent digitalizálnak, így a levéltárak archívumait is.

Mi  magyarok még nem járunk az élen ebben, amerikai barátaink azonban már elég jól állnak az elektronikus adatbázisok kezelése terén és ők bizony nem restek közzé is tenni mindezt.

 

A következő néhány link főleg azoknak lesz segítségére, akiknek az Amerikai Egyesült Álamokba vándoroltak ki rokonai, de szinte az egész világról vannak halálozási, születési, keresztelési dokumentumok. Jó kutatást kívánok mindenkinek!

http://www.findmypast.co.uk/

https://www.familysearch.org/  (elég korrekt honlap, több ország számos adatbázisa elérhető)

http://www.ellisisland.org  (az USÁ-ba bevándorlók névjegyzéke, eredeti dokumentumok bescannelve, hajónevek, foglalkozás, páratlan gyűjtemény)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sicksociety.blog.hu/api/trackback/id/tr532690150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása